Начальник ЛА НАУ, доктор юридичних наук Олександр Чумак, викладачі та студенти – правники, якінавчаються в льотній академії за спеціальністю правове забезпечення авіаційної діяльності, зустрілися із представником Уповноваженого з дотримання права на інформацію і представництва в Конституційному Суді України Віктором Барвіцьким та представником Уповноваженого Верховної Ради України в південних областях Олександром Остапенком. 

Майбутні юристи цікавилися питаннями визначення дієвості механізмів захисту прав людини та визначення алгоритму дій у разі порушення права на отримання інформації, можливості проходження навчальної практики та стажування в цій інституції, цікавились станом додержання прав людей на Кіровоградщині та зверненнями до Уповноваженого саме мешканців нашого регіону.

Під час зустрічі Віктор Барвіцький поінформував, що право на доступ до публічної інформації напряму пов’язане з участю суспільства у процесі прийняття рішень в державі, сприяє прозорості органів державного управління, боротьбі з корупцією, є важливим компонентом належного врядування та показником демократичності у суспільстві.

Тому об’єктивні процеси розвитку Української держави висувають вимоги й до реформування інформаційного законодавства, створення дієвих правових механізмів реалізації норм, закріплених у Конституції України. Натомість чинне законодавство в галузі інформаційного права має багато недоліків та прогалин.

Представники Уповноваженого розповіли студентам, що протягом 2020 року до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло 3 613 повідомлень про порушення права громадян на доступ до інформації. Цепонад 11% від усіх скарг, що надійшли до Секретаріату Уповноваженого. У зв’язку з вищевказаним порушенням Секретаріатом Уповноваженого складено 185 протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені частинами першою, другою статті 212-3 КУпАП.

Наголошено на тому, що важливе значення мають роз’яснення положень законодавства та надання відповідних рекомендацій, насамперед суб’єктам владних повноважень – державним органам, органам місцевого самоврядування, їх посадовим та службовим особам.

Під час освітнього заходу відбулася жвава дискусія, а також надано відповіді на запитання студентів-правників.
Студентську молодь цікавили питання щодо найпоширеніших звернень громадян з якими вони звертаються до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Представник Уповноваженого з дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Віктор Барвіцький зазначив, що протягом 5 місяців 2021 року від мешканців Кіровоградської області надійшло 469 звернень. Серед них 30,9% звернення щодо порушення інформаційних прав, 25,6% звернення щодо порушення соціальних та економічних прав, 17,5% щодо порушення прав осіб у місцях несвободи, 16,0% щодо порушення процесуальних прав та 3,6% щодо порушення права на приватність.

Представники Уповноваженого також розповіли студентам про повноваження Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та можливість працевлаштування на державну службу.

За матеріалами сайта Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Більше інформації за посиланням