11 травня чергова група військовослужбовців, звільнених в запас і членів їх сімей, що пройшла перепідготовку на цивільну спеціальність на базі КЛА НАУ, в урочистій обстановці отримала документи міжнародного рівня про закінчення курсів в рамках проекту «Україна-Норвегія». Ця позитивна подія відбулася напередодні головного національного свята Норвегії – Дня Конституції, який відзначається щорічно 17 травня, – і, звичайно, стала прекрасною можливістю віддати дань пошани норвезьким традиціям. У Норвегії, окрім загальнонаціонального святкування на честь чергової річниці прийняття Конституції, в цей же день норвезькі старшокласники традиційно відзначають завершення шкільного навчання. Тому два святкові приводи – випуск групи слухачів проекту «Україна-Норвегія» і День Конституції Норвегії – органічно злилися в єдине святкування. Відомо, що головними атрибутами Дня Норвегії є національні прапори різної величини в руках у людей, виступи духових оркестрів і дитячих колективів, радісна атмосфера, ходи та пригощання. Сценарій свята в льотній академії максимально орієнтувався на вказані норвезькі традиції. Всі гості та учасники заходу отримали норвезькі прапорці, прапорами двох держав було прикрашено місце його проведення. Духовий оркестр Кіровоградського військового гарнізону порадував присутніх чудовим виконанням гімнів Норвегії та України в офіційній частини та різноманітних музичних композицій поза неї. Непогода виключила з програми заплановану ходу, але не змогла зіпсувати святкового настрою. Почесними гостями свята стали Перший радник Посла Королівства Норвегія в Україні Річард Скарборо, Президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов і представник Суспільної Ради при Міністерстві оборони України Олександр Сасько. До початку торжеств гості мали можливість познайомитися з учбовим закладом та його музейним комплексом. Особливу увагу, звичайно, привернули до себе такі об'єкти, як кабінет українсько-норвезького партнерства в другому учбовому корпусі та Норвезький еко-сквер Аеронавігації, в якому напередодні якраз завершилося створення нового експоната, що візуалізує фьорди. Крім того, норвезький гість отримав майстер-клас літаководіння на одному з льотних тренажерів академії, яким залишився дуже задоволений. Також Річард Скарборо проявив особливий інтерес до волонтерського руху, організованого в КЛА НАУ та роботі центру пошуку і рятування. Високопоставлений представник посольства Королівства Норвегія в Україні обговорив з начальником академії С.М.Неділько можливості співпраці в напрямку подальшого розвитку даних напрямків діяльності навчального закладу.

Безпосередньо церемонія вручення документів про закінчення курсів, на думку багатьох її учасників, пройшла на високому рівні. Новоспечені фахівці в області менеджменту і інформаційних технологій підприємницької діяльності одностайно дали високу оцінку як якості отриманого освітньо-адаптаційного процесу, так і яскравому святу, організованому для них. В цей же день випускники і ряд викладачів академії отримали свідоцтва членів «Клубу українсько-норвезького партнерства», що є підставою для кожного з них продовжувати активну роботу з популяризації Норвегії в Україні, вивчення історії та культури Норвегії, традицій і досягнень її народу, адаптації передового норвезького досвіду до українських реалій.

Прийняв пропозицію вступити в "Клуб українсько-норвезького партнерства і Перший радник Посла Королівства Норвегія в Україні Річард Скарборо, який теж отримав відповідне свідоцтво під оплески присутніх. Таким чином, завершення курсів перепідготовки не стало для випускників моментом прощання. Навпаки, отримавши тут нові знання та навички, знайшовши нових друзів і знайомих, учасники проекту «Україна-Норвегія» були запрошені до подальшої взаємодії та співпраці як з громадськими організаціями КЛА НАУ, так і з колективом навчального закладу, його партнерами. А значить – на цій сторінці історії українсько-норвезького партнерства буде написано ще багато цікавого і важливого. А консультаційний пункт «Клубу українсько-норвезького партнерства» вже починає роботу з формування нової групи слухачів, початок перепідготовки якої запланований на вересень 2016 року. Запитання можна задавати через електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або безпосередньо в ауд.226 першого навчального корпусу КЛА НАУ.

Центр громадських зв'язків КЛА НАУ