5 грудня, в Міжнародний день волонтера, курсанти-першокурсники КЛА НАУ завітали до обласного шпиталю та привітали поранених бійців з Днем Збройних сил України, що відзначається 6 грудня.

Разом з курсантами були: завідувач кафедри інформаційних технологій к.т.н., доцент Віталій Миколайович Неділько, який водночас очолює Кіровоградське обласне товариство ВГО “Українське Реєстрове Козацтво”, завідувач кафедри професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук д.п.н., професор Тетяна Степанівна Плачинда та доцент цієї кафедри Ірина Іванівна Романько.

Учасники благочинної акції приїхали до поранених Героїв не з пустими руками – привезли бійцям 42 подарункових набори засобів гігієни, вітальні листівки, власноруч виготовлені обереги, майже 100 книжок різноманітної тематики: історичної, фантастичної, пригодницької тощо. Серед переданої до бібліотеки шпиталю літератури – твори про християнську духовність, автором яких є доктор богословʼя, Гетьман Українського Реєстрового Козацтва Анатолій Іванович Шевченко та пізнавальні посібники “Як організувати офіс вдома” від Міжнародного фонду соціальної адаптації, очолюваного Володимиром Сергійовичем Рубцовим.

Сподіваємось, що подаровані книжки знайдуть своїх читачів та будуть їм корисними. Адже слово – це зброя, це ліки, це розрада, це підтримка.

Наша ініціатива поздоровити пацієнтів шпиталю зі святом була сприйнята керівництвом медичного закладу з розумінням, оскільки моральний стан поранених – не останній фактор у процесі видужування.

Надихнули курсантів на цей вчинок прагнення підтримати наших воїнів, а також незгода з тими, хто сидьми сидить і чекає, поки інші все зроблять за них.

70 курсантів та троє викладачів обійшли майже всі палати відділень, в яких лікуються учасники АТО.

У переддень свята Збройних сил України ми висловили нашим славним воїнам свою повагу за те, що на сході України у важких умовах боронять мирне життя українців від російської орди. Побажали кожному пацієнтові шпиталю швидкого повернення до своїх родин з перемогою, богатирського здоров’я, надійних тилів, кохання та звершення всіх мрій.

Зустріч з пораненими змусила ще раз замислитися над сутністю найважливіших категорій – патріотизм, щастя, добро, надія.

Бійці потребують не тільки матеріального забезпечення, а й людського розуміння та моральної підтримки, які є такими ж дієвими засобами, як і найефективніші лікарські препарати.

Під час спілкування з пацієнтами шпиталю курсанти були вражені мужністю бійців, їхньою силою волі та оптимізмом. Ніхто з них не скаржився на труднощі, пов’язані зі станом здоров’я. У душах наших воїнів стільки патріотизму, доброти та любові!

За словами курсантів, ні телебачення, ні преса, ні Інтернет не дають таких відчуттів, як побачене на власні очі. На запитання: “Що запам’яталося вам найбільше із бесіди з військовими?”, серед іншого була й така відповідь курсанта: “Вразила війна в очах зовсім молодих чоловіків. Здається, що вони й досі крізь неї дивляться на людей, вимірюючи цінність кожного слова і вчинку”.

Курсанти зазначили, що для них кожен з бійців є героєм нашого часу, і на них варто рівнятися молодому поколінню.

Свої емоції від зустрічі з пораненими воїнами Збройних сил України, які проходять курс реабілітації, курсанти висловлять у творчих роботах, що будуть об’єднані в збірку “Літопис мужності” та передані до музейної кімнати “Україна більше за життя”.

Пацієнти шпиталю були зворушені та подякували курсантській молоді за чуйні серця та вміння співчувати ближнім. Ця зустріч стала корисною для всіх, адже курсанти могли поспілкуватися з військовими, а ті відчути підтримку і нашу любов.

Кожен із нас при силі зробити щось необхідне – прийти і допомогти пораненим, придбати продукти, одяг, долучитися до волонтерських акцій на підтримку фронту, писати в соціальних мережах про потреби…

Якщо у Вас вдома є прочитана книжка, якою Ви хотіли б поділитися із нашими захисниками, просимо небайдужих приносити історичні, військові, пригодницькі твори, класичну та сучасну українську літературу, що надихатиме воїнів у нелегкий час.

Усі зібрані книги будуть передані Кіровоградському обласному госпіталю, де перебувають на лікуванні та реабілітації учасники АТО.

Допомогти армії, тим більше пораненим бійцям, може кожен із нас, хто має в серці бодай трохи любові і здатен нею поділитися. Адже добрі справи завжди повертаються добром.

Слава Героям!

Доцент кафедри

професійної педагогіки та
соціально-гуманітарних наук

кандидат історичних наук

Ірина Романько