Історична освіта в сучасних умовах російсько-української війни відіграє особливу роль у підготовці майбутніх фахівців авіаційної галузі.

Вивчення правдивої багатовікової вітчизняної історії має важливе значення для духовного оздоровлення молодої генерації нації, формування високої патріотичної самосвідомості, а також необхідне як для розширення власного світогляду та використання в повсякденні, так і в період навчання в Льотній академії.

Саме тому, з метою підвищення рівня знань і формування навичок дослідницької роботи здобувачів вищої освіти ЛА НАУ,активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів і курсантів та реалізації їх творчих здібностей; виявлення, відбору, підтримки обдарованої молоді тастимулювання її творчої праці, 30 листопада на кафедрі права та соціально-гуманітарних дисциплін відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальних дисциплін «Історія України та української культури» та «Історія авіації».

Упродовж листопада 2022 року було проведено відбіркові тури олімпіади з історичних дисциплін. Учасниками заходу стали понад 30 здобувачів освіти першого курсу факультету авіаційного менеджменту та факультету льотної експлуатації.

Активно долучилися до визначення кращих доповідей курсанти та студенти, присутні на он-лайл заході. Після підведення підсумків було оголошено переможців. Ними стали:

1 місце – Вікторія Смиковська та Микола Смиковський, курсанти 821 групи (освітньо-професійна програма «Аварійне обслуговування та безпека на авіаційному транспорті»). Вони презентували навчально-дослідницьку роботу «Військово-Повітряні сили України у захисті держави від російської агресії (2014-2022 роки)».

2 місце – Кушнерьова Дар'я та Заславська Альона, студентки 421 групи, (освітньо-професійна програма «Менеджмент міжнародних авіаційних перевезень»). Тема доповідей: «Григорій Сковорода – наш сучасник».

3 місце – Ганна Лях, 1021П група, (освітньо-професійна програма «Правове забезпечення авіаційної діяльності»). Тема творчої роботи: «Корифеї українського театру в культурному просторі Кіровоградщини (до 140-річчя заснування)».

Призери Олімпіади – подружжя Вікторія та Микола Смиковські – військові медики, несуть службу у ЗСУ з 2015 року. Їх доповідь ґрунтувалася на пережитому досвіді участі у захисті Луганського та Донецького аеропортів. Особливо зворушливою була розповідь про роль санітарної авіації у порятунку поранених, прикритті бойовою авіацією евакуаційного транспорту. Вікторія долучилася до он-лайн заходу, знаходячись на фронті. Вона боронить нашу Українську землю від російських загарбників, має відмінні результати у навчанні в Льотній академії, а ще – подружжя виховує двох маленьких діток.

Кафедра щиро вітає переможців та бажає їм подальших звершень!

Сердечна подяка всім, хто взяв участь в інтелектуальній події, за наполегливість у навчанні та ґрунтовні знання історії України та авіаційної історії. 

За інформацією доцентки
кафедри права та соціально-гуманітарних дисциплін,
кандидатки історичних наук
Ірини Романько